Sociale arrangementer fordrer fællesskabet i Malling: ”Vi fokuserer på lokalbefolkningen, ikke på modebølger inde i Aarhus.”

I Malling vil man hinanden. Tillid, social sammenhængskraft og initiativ præger byens foreninger. Menighedsrådet og foreningen Fælles Fritid arrangerede tirsdag d. 4. oktober et foredrag om Big bang og universet. Her mødes folk – Både for at blive klogere og for at komme hinanden ved.

Af Iben Marie Ryberg

Der var fuldt hus i Malling sognegård under tirsdagens foredrag. Foto: Iben Marie Ryberg


Snakken summer i Malling Sognegård. Lugten af vådt overtøj fylder rummet i takt med, at flere og flere mennesker indfinder sig. I midten står den store projektor, som skal vise det online foredrag.
Jeg sidder ved et lille bord bagerst i lokalet. 
”Er det så dig, som skriver os op i dag?”, spørger en mand mig.
Jeg er tydeligt forvirret, og han forklarer: Under corona skulle alle deltagende noteres ned i tilfælde af smitteudbrud. Han kommer her ofte og kender rutinen. 

Mens de sidste indfinder sig, og lyset dæmpes, hvisker en mand højt til en anden gennem lokalet: ”Jeg skal lige snakke med dig bagefter!” 
Der er brygget 7 liter kaffe til en start. Man ved jo aldrig, hvor meget kaffe, man får brug for i sidste ende. 

”Vi forsøger at holde en linje. Det er et større fællesskab, vi deltager i.”

– Karsten Tügel


Folkeoplysning og fælles fritid
Foredraget er livestreamet fra Aarhus Universitet. ”Big Bang og det usynlige univers”, hedder det. Et af en lang række foredrag, som bliver bragt ud via livestream på storskærm til lokalsamfund over hele landet. 
De to frivillige tovholdere, Karsten Tügel, medlem af menighedsrådet og Lone Susanne Svinth fra foreningen Fælles Fritid, står i døren og byder folk velkommen.
Mens Karsten Tügel fortæller om aftenens program, deler Lone Susanne Svinth flyers ud for at reklamere for næste livestreamede foredrag. 

Det er ikke uden grund, at de to foreninger har samarbejdet om arrangementet. 
”Det skal ikke være et arrangement for kirken og kun kirken. Det skal være for hele sognet. Derfor syntes vi, det var naturligt at gå sammen med Fælles Fritid,” siger Karsten Tügel.  
Lone Svinth supplerer: ”Det er en fordel for os, at Fælles Fritid er lokalt. Vi er i kontakt med folk i lokalsamfundet. På den måde kan vi spørge dem, hvilke arrangementer, de er interesserede i.” 
“Vi fokuserer på lokalbefolkningen, ikke på modebølger inde i Aarhus,” fortæller Karsten Tügel.

Foredragene i sognegården er blot nogle af mange initiativer i Malling-Beder-området. Her er det helt almindeligt, at man bidrager til sit lokalsamfund.
”Vi forsøger at holde en linje. Det er et større fællesskab, vi deltager i,” siger han. 

Her bliver folk set – ikke overset
Der er omkring 50 mennesker i Malling Sognegård. Foredraget varer to timer. Da forelæseren erklærer fra storskærmen, at nu er det tid til en pause, bliver lokalet levende.
Folk valfarter til gangen, hvor kaffen står. Det er gratis, men man kan donere et valgfrit beløb til sognegården, hvis man har lyst. Det foregår på MobilePay, og flere benytter sig af ordningen. 

Med fyldte kaffekopper i hænderne flytter folk tilbage foran storskærmen. Mange har nogle, de gerne vil nå at tale med, så de flytter flittigt rundt på stolene. Her diskuterer man lokalpolitik, familieliv og foreninger.  

”Der er selvfølgelig, nogle som kommer, fordi de gerne vil have den viden, foredraget giver. Så er der dem, som kommer for at være sammen med andre. De kommer, for så kan man tale om det næste gang, man møder hinanden i Brugsen. Hvad synes du så om det foredrag?” forklarer Karsten Tügel.
Lone Svinth er enig:
”Jeg tror, det er vigtigt, man ikke overser nogen. Jeg kender hende derovre, som kom alene. Så går jeg over og spørger: Hvordan går det med dig?” 

Et samarbejde om noget større 
Det er så småt blevet tid til at finde pladserne igen. De fleste har nået at tale med dem, de skulle nå at tale med. 
Lige inden foredraget igen går i gang, kommer Karsten Tügel med en servicemeddelelse: 
”For at gøre det lettere for alle, vil I så ikke tage jeres stole og sætte dem i bunker af fem når vi er færdige?” 
Det kan man godt forvente af folk. De ved, hvordan tingene fungerer i Malling. Her hjælper man hinanden. 

Da foredraget er slut, bliver folk hængende lidt. De stabler stole og ryster deres regnvåde overtøj. Snakker lidt imens. En mand henvender sig til Karsten Tügel for at høre, hvordan det går med hans kone. 
Jeg spørger, om man ligefrem kan betegne arrangementerne i sognegården og resten af Malling som præventivt arbejde mod ensomhed. 
”Det mener jeg absolut, det fungerer som,” siger Karsten Tügel.   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *